Szkolenia, jakie przeprowadza się w zakładach pracy, w znaczącej liczbie przypadków mają silny związek z t, jakie obowiązki powierza się pracownikom takich zakładów. Jeśli ktoś pracuje na przykład w zakładzie, gdzie produkuje się żywność, to koniecznym elementem jest tutaj szkolenie bezpieczeństwo żywności. Na takim szkoleniu zwraca się uwagę na to, jak pracownik zakładu produkującego żywność ma dbać o jakość powstającego tutaj produktu.
Na takie szkolenia wysyła się nie tylko osoby odpowiadające za jakość produktu, ale i pojedynczych pracowników linii produkcyjnych. W dużej liczbie przypadków bowiem to oni są pierwszymi ogniwami, które mogą wychwycić to, że z danym produktem coś jest nie tak. Osoby, które pracują na liniach produkcyjnych, są na takie aspekty w szczególności uwrażliwiane. Ich koniecznością jest również dbanie o stanowisko pracy, dlatego bardzo często taki pracownik jest kierowany na szkolenie czyszczenie linii, bo co jakiś czas takie prace są przeprowadzane. Najczęściej czyszczenie linii odbywa się z regularną częstotliwością. Niekiedy co tydzień, a niekiedy częściej. Wszystko uzależniony jest od specyfiki zakładu i tego, jakie są jego potrzeby na tym polu. Szkolenia na potrzeby zakładów pracy organizuje się najczęściej bez współpracy z firmami zewnętrznymi. W znaczącej liczbie przypadków osobami, które szkolą nowych pracowników, są te, które w danym zakładzie pracują już dłużej i wiedzą, na czym polega praca tutaj. Przeciwnie wygląda sytuacja, kiedy zakład produkcyjny stara się o certyfikat ISO. W takie sytuacji szkolenie ISO 17025 przeprowadzane jest przez osobę z zewnątrz.
Zobacz również: szkolenie Alergie pokarmowe.